Moda na to, co naturalne czy świadomy wybór?

Ostatnio coraz częściej zadajemy sobie to pytanie. Naturalne, zdrowe, bez sztucznych barwników. Nagromadzenie tych przymiotników, które mają określać wartość sprzedawanych produktów jest tak duże, że czasem trudno nam uwierzyć w ich prawdziwość. To zastanawiające, że firmy, które do tej pory nie chwaliły się procesem produkcji swoich wyrobów, nagle epatują ich 100 % naturalnością. Dla nas słowo „naturalne” oznacza zrobione zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Od lat tak samo, ale nie zawsze z takim samym efektem. Dlaczego?

Zasada 5 składników.

Mleko, jajka, śmietana, cukier i owoce. Tylko tyle, albo aż tyle, tworzy naturalne lody serwowane w kawiarniach Cafe Paterman. Lody produkowane przez nas powstają na bazie płynnego mleka, a nie sproszkowanych przetworów mlecznych. Podobnie rzecz ma się ze śmietaną. Używamy tylko takiej, która jest pochodzenia zwierzęcego  a nie roślinnego. Kupując ją od lat u naszych stałych, śląskich dostawców, mamy pewność, że produkt jest najwyższej jakości. Posiadając tak solidną bazę do naszych mlecznych lodów wystarczy jeszcze szczypta smaku. Tu, zarówno kolor, smak oraz aromat uzależnione są od owoców. Często są to mrożone owoce lub świeże. Dlatego jedna partia lodów truskawkowych może się różnić smakiem i kolorem od innej partii tych samych lodów. Taka jak owoce. Nie zawsze są takie same i smakują identycznie. To jedna z głównych cech naturalnych lodów.  Te wytwarzane z ulepszaczami smaków i sztucznymi barwnikami zawsze będą wyglądały tak samo.  Druga bardzo ważna cecha, to widoczne kawałki owoców.

Lody dla wszystkich.

Co to oznacza? Coraz więcej osób boryka się z nietolerancją laktozy. Mleczne przetwory, w tym także lody, muszą zostać całkowicie wykluczone z ich jadłospisu. W takim przypadku doskonały rozwiązaniem są owocowe sorbet. Chociaż te produkowane w Cafe Paterman wyglądają jak mleczne lody, dajemy gwarancję, że są 100 % sorbetem. Bez jakichkolwiek przetworów mlecznych. Powstają na bazie wody mineralnej, owocowych kompozycji i cukru. Dzięki specjalnej technologii wyrabiania ich konsystencja jest łudząca podobna do lodów mlecznych. Jednakże bez wątpienia jest to produkt zdrowszy a także, dla osób dbających o linię, mniej kaloryczny.